Vrijmetselarij Loge Vincent la Chapelle


Ga naar de inhoudsopgave

Irreguliere Vrijmetselarij

Meer informatie > Wikipedia

De op de volgende pagina's vermelde tekst komt van Wikipedia en vertegenwoordigt niet de mening van de loge Vincent la Chapelle of de Orde van Vrijmetselaren, maar dient slechts als informatieoverdracht.

De irreguliere vrijmetselarij bestaat uit loges of obediŽnties die om ťťn of andere reden niet regulier zijn, of blijven. Indien een obediŽntie ťťn van de beginselen van de vrijmetselarij niet aanvaardt, is dit voldoende om irregulier te zijn, of te worden. De irreguliere vrijmetselarij respecteert ook expliciet de wetten van het land.

Historisch werd het erkennen en aanroepen van de Opperbouwmeester van het Heelal en de aanwezigheid van de Bijbel in landen en culturen die sterk katholiek geÔnspireerd zijn, een problematisch gegeven. De rooms-katholieke Kerk wijst de vrijmetselarij integraal af, en dat heeft in het Zuiden van continentaal Europa tot een radicalisering onder de vrijmetselaars geleid[bron?]. Dit heeft geleid tot een uitgesproken vrijzinnigheid, waar geen plaats meer was voor verwijzingen naar een persoonlijke God of Christelijke waarden[bron?]. De starre houding van de rooms-katholieke kerk gericht tegen de vrijmetselarij, had voor gevolg dat de irreguliere vrijmetselarij uitgesproken anti-klerikaal werd[bron?].

Ook werd het exclusief mannelijke karakter van de loges ter sprake gebracht, onder invloed van een sterke toename van het radicalere verlichtingsdenken.

De nationale obediŽntie van Frankrijk, het Grand Orient de France (G.O.d.F.), heeft in het laatste kwart van de 19e eeuw elke verwijzing naar de Opperbouwmeester van het Heelal en Christelijke beginselen uit haar werking en statuten geschrapt. Hierdoor verloor deze obediŽntie haar erkenning als reguliere obediŽntie. Sedertdien is deze irreguliere vorm van vrijmetselarij verder gegroeid, en is ze sterk vertegenwoordigd in BelgiŽ, Frankrijk, Spanje, Portugal, ItaliŽ, voormalige koloniale gebieden van deze landen en Zuid-Amerika. Vooral in katholieke cultuurgebieden staat de irreguliere vrijmetselarij sterk.

Ook het verbod op vrouwelijke leden in de loges heeft tot een structurele breuk met de reguliere vrijmetselarij geleid. In 1893 werd daardoor in Frankrijk een Vrijmetselaars Grootloge opgericht voor mannen en vrouwen onder de naam Le Droit Humain. In 1899 werd deze Grootloge internationaal Internationale Gemengde Vrijmetselaarsorde Le Droit Humain, die Loges heeft in 60 landen, met ca. 27.000 leden. Het grootste aantal leden en werkplaatsen telt ze echter in Frankrijk en BelgiŽ. Gemengde obediŽnties zijn altijd irregulier. In het Engels wordt dit Co-Freemasonry en in het Frans MaÁonnerie Mixte genoemd. In 2001 verliet een groep vrijmetselaren de Belgische federatie van Le Droit Humain om een nieuwe orde op te richten. Zo ontstond op 11 november 2006 Lithos Confederatie van Loges. Lithos CL staat garant voor een niet-dogmatische gemengde vrijmetselarij waarbinnen de loges volledige autonomie bezitten.Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij (25 februari 2011)
Loge Vincent la Chapelle aanvaart geen enkele aansprakelijkheid voor onjuistheden op deze pagina.Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu